Kripto Para Yükselişi
Geçtiğimiz hafta önemli bir kırılma noktasıydı ve volatilite artık katlanarak artacak demiştik. Öyle de oldu. Kripto paralarda son yaşanan şeyin birçok sebebi var ve bunlardan biri tarifeler.
Tarifelerle alakalı pazarlık süreci dolaylı yoldan 1 Ağustos tarihine ötelenirken piyasalar bunu umursamamaya başladı. Trump tarife mektupları gönderiyor ve Nisan ayındaki oranları dayatıyor ancak kripto paralar bunu ciddiye almıyor. 1 Ağustos tarihinde de yeni bir uzatma, geri adım olabilir denmeye başlandı. O yüzden AB için duyurulan %30’luk oran vesairenin grafiklerde etkisi olmadığını görüyoruz.
Kripto Para Yasasının Etkisi
Diğer taraftan Temsilciler Meclisine Senato’nun onayladığı kripto yasaları geldi. Dün bunların usul oylamaları yapıldı ve artık Trump’ın önüne gitmesi gerekiyor. Stablecoinler yasal olarak resmen tanınıyor ve DeFi ekosistemi bundan fazlasıyla etkileniyor. Ethereum fiyatındaki yükselişin daha da hızlanmasının sebebi bu
Yani temelde iki büyük olay var. Tarifelerle alakalı piyasaların tepkisiz kalması ve Temsilciler Meclisine gelen kripto para yasaları.
Kripto Para Boğası Geldi Mi?
İlk iki bölümde dikkat çektiğimiz gelişmelere bağlı olarak spekülatif bir hareketin ötesinde temeli oluşmuş bir yükseliş döneminde olduğumuzu söyleyebiliriz. Nitekim günlerdir devam eden milyarlarca dolarlık ETF girişleri kurumsal yatırımcıların kriptoya ilgisinin belli temponda sürdüğünü gösteriyor.
Yükselişle eş zamanlı gerçekleşen 2 şey var ki bunlar bize bu trendin çok daha uzun olabileceğini söylüyor. ABD borç tavanının 5 trilyon dolar artırılması ve Trump’ın vergi yasasının onayı. Trump’ın vergi yasası ABD borcunu daha fazla büyütecek.
Bu yüzden normal bir yükselişten bahsetmiyoruz. ABD doları 6 ayda %11 değer kaybetti ve kripto paralar 3 ayda 1 trilyon dolar değer kazandı. ABD Temsilciler Meclisi’nin 3 Temmuz’da Başkan Trump’ın “Büyük Güzel Yasa Tasarısı”nı kabul etmesinden bu yana kriptoda yükseliş eğilimi baskında hale gelmeye başladı. 80 bin BTC büyüklüğünde satış endişesine rağmen sağlam kalan bir piyasadan bahsediyoruz.
Aile ofisleri, hedge fonlar ve daha geniş anlamda kurumsal sermaye artık Bitcoin’e yöneliyor.. “Muhafazakar” fonlar bile toplam varlıklarının yaklaşık %1’ini BTC’ye ayırmak istiyor. Yani muhtemelen bir boğa piyasalarındayız ve BTC şimdilik kaçış yapılabilecek alternatif bir varlık olarak ön plana çıkıyor. ABD’nin borç tavanının 5 trilyon daha artırılmasıyla, Trump’ın vergi yasasının onay alması eş zamanlı olarak bu kaçışı tetikledi.
ETHBTC Paritesi
BTC fiyatı 118 bin dolar seviyesini korurken ETH fiyatının yeniden BTC karşısında değer kazanmaya başladı. ETHBTC paritesinde 140 günün ardından 0,027 eşiği yeniden geri alındı. Kolay değil ETHBTC paritesinde dipten %51 toparlanma gördük ve 0,03BTC fiyatı da geri alındığında artık neredeyse 1100 günlük parite düşüşü tam anlamıyla tersine dönmeye başlamış olacak.
Altcoin boğası için 2 şey çok önemlidir. Biri BTCD diğeri ETHBTC paritesi. ETH güçlenmeli ki BTC hakimiyeti zayıflarken altcoinlere daha fazla sermaye akışı olsun. Mesela bugün olduğu gibi XRP Coin %10 artışla 3,26 doların üzerine çıkabilsin.
Bugün geldiğimiz noktada altcoin yatırımcıları için BTC fiyatının tatmin edici kazançlı seviyelere ulaşması çok şey ifade ediyor. Yani artık yatırımcılar BTC alsam %100 artsa 240 bin dolar olması lazım bunun yerine “Ether alayım da yeniden ATH seviyesine ulaşsın 5 bin doları görsün muhakkak daha fazlasını da yapar, kazancım fazla olur” demeye başladı.
Bazılarını o da tatmin etmiyor falanca alltcoini alayım Ether’den 3x yapacağıma bundan 10x yapayım diyor. Bunun devamı için BTC 115.500 dolarlık kilit destek üzerinde güçlü kalmak zorunda.
Kripto Paraların Geleceği
Önümüzde altcoin yatırımcıları için umut vadeden günler var. GENIUS ile yaşanacaklara şimdiden hazırlanan bir piyasa var ve bu umut vadediyor. Yasa tasarısı APY sunan stablecoinlerin önünü kestiğinden ve DeFi bunu yasalar eliyle engellenmeden yapabildiğinden Ethereum ekosistemindeki getiri protokollerine sermaye akışının hızlandığını göreceğiz.
Yılın başından bugüne neredeyse her ay en pozitif ayrışan kategorinin DeFi olduğunu yazıyoruz. Bunun 2 temel sebebi var. İlki DeFi için Biden baskısı Trump ile sona erdi ve kabus bitti. İkincisi getirili stablecoinler için DeFi tek alternatife dönüyor ve bu durum meşru hale gelen stablecoinlerden kazanç elde etmek isteyen büyük yatırımcıları DeFi protokollerine yönlendiriyor.
Çok daha fazlası var. Büyük bankaları Ethereum ağı ile entegre l2 ağları, projeleri, RWA girişimleri trilyon dolarlık yeni bir pazarın ilk aşamalarına işaret ediyor. Tüm bunlar kripto paralar için daha fazla potansiyeli vurguluyor.
Dün ETH ETF girişleri neredeyse BTC girişleri kadardı. Sharplink hazinesine 225 milyon dolarlık ETH ekleyerek Ethereum Vakfıyla yarışa girdi. Önümüzde 3.522 ve 3.743 doların ardından 4.072 dolar hedefleri var. ETH ne kadar hızlı biçimde bu eşikleri aşarsa altcoin boğası da o kadar hızlı ivme kazanacak.