EKONOMİ

Tümü

ABD ilk büyük tasarıyı kabul etti: Kripto için kazanç mı, tehlike mi?

ABD hükümetinin "Kripto Haftası" olarak adlandırdığı etkinlik, Meclis'in 'stablecoin'leri düzenleyen ilk federal mevzuatı kabul etmesiyle sonuçlandı. Daha önce Senato tarafından onaylandığı için mevzuat, başkan imzaladığı anda yürürlüğe girecek.

Ayrıca kripto ile ilgili iki yasa tasarısı da Meclis'ten geçti ve şimdi Senato'ya gidecek.

Bu, geçen yılki seçimlere milyonlar akıtan ve kripto para birimi yatırımlarının önemli bir savunucusu haline gelen Donald Trump gibi adayları destekleyen kripto endüstrisi için büyük bir kazanç olabilir.

Meclis'in bu "Kripto Haftası"nda geçirmesi gereken üç yasa tasarısı vardı. Ancak Cumhuriyetçiler Meclisi'nde mevzuatın nasıl birleştirileceği konusunda yaşanan anlaşmazlıklar nedeniyle tasarılar bir günden fazla bir süre bekletildi.

Nihayetinde, Cumhuriyetçi Parti liderleri üç tasarıyı ayrı ayrı oylamaya sundu. Üç yasa tasarısından biri olan ve "stablecoin" (stabil kripto para) adı verilen bir tür kripto para birimini düzenleyen yasa tasarısı, Senato'dan iki partinin de desteğiyle geçmişti ve şimdi Trump'ın masasına gidecek.

Diğer iki tasarı -kripto para birimi için yeni bir piyasa yapısı oluşturmaya yönelik mevzuat ve Federal Rezerv'in yeni bir dijital para birimi çıkarmasını yasaklayan bir tasarı- Senato tarafından daha sonra ele alınacak.

ABD'de stablecoin nasıl düzenleniyor?

"Genius Act" olarak adlandırılan stablecoin tasarısı, rezerv gereksinimleri, denetimler ve uyumluluk gibi önlemlerle ilk tüketici korumalarını belirliyor.

Stablecoinler, fiyat oynaklığını azaltmak için genellikle ABD doları gibi istikrarlı bir varlığa bağlı dijital token'lar.

Parlamenterler perşembe sabahı stablecoin yasasını tartışırken Arkansas'tan Temsilciler Meclisi Finansal Hizmetler Başkanı French Hill, "Tüm dünyada ödeme sistemleri bir devrim geçiriyor," dedi. Hill, tasarının "Amerikan rekabetçiliği ve tüketiciler için güçlü korumlar sağlayacağını" söyledi.

Stablecoin tedbirleri, milletvekilleri ve sektör tarafından hızla büyüyen bir sektöre meşruiyet ve tüketici güveni katmaya yönelik bir adım olarak görülüyor. ABD Hazine Bakanı Scott Bessent haziran ayında yaptığı açıklamada, mevzuatın bu para biriminin "on yılın sonuna kadar 3,7 trilyon dolarlık bir pazara dönüşmesini" sağlayabileceğini savunmuştu.

Tasarı, ABD'nin kara para aklamayı önleme ve yaptırım yasalarına uyum da dahil olmak üzere stablecoin ihraççıları için gereklilikleri özetliyor ve ihraççıların kripto para birimini destekleyen rezervlere sahip olmasını zorunlu kılıyor.

Senato Bankacılık Komitesi'ndeki Cumhuriyetçiler, böyle bir çerçeve olmadan, "tüketicilerin, stablecoin ihraç edenlerin istikrarsız rezervleri veya belirsiz operasyonları gibi risklerle karşı karşıya olduğu" uyarısında bulundu.

Oylamaların ardından Temsilciler Meclisi Cumhuriyetçileri, Senato'yu kripto para için yeni bir piyasa yapısı oluşturacak ikinci tasarıyı ele almaya çağırdı.

Bu yasa da dijital varlıkların nasıl düzenlendiğine açıklık getirmeyi amaçlıyor. Tasarı, hangi kripto para biçimlerinin Emtia Vadeli İşlemler Ticaret Komisyonu tarafından düzenlenen emtia, hangilerinin ise Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu tarafından denetlenen menkul kıymetler olarak ele alınması gerektiğini tanımlıyor. Genel olarak, Bitcoin gibi "olgun" blok zincirleriyle ilişkili tokenler emtia olarak kabul edilecek.

Temsilciler Meclisi'nde 219-210 gibi daha az bir farkla kabul edilen üçüncü tasarı, ABD'nin "merkez bankası dijital para birimi" olarak bilinen ve devlet tarafından çıkarılan bir dijital para biçimi sunmasını yasaklıyor.

ABD'nin neden kripto düzenlemesine ihtiyacı var?

Kripto endüstrisi uzun zamandır belirsiz yasaların ABD'de faaliyet göstermeyi zorlaştırdığından ve Joe Biden yönetiminin şeffaf kurallar koymak yerine uygulamaya dönük eylemler yoluyla düzenlemeye çalıştığından şikayetçi.

Bu tasarıyı geçirmek, kampanya bağışları ve lobi çalışmaları sayesinde Washington'da hızla önemli bir aktör haline gelen sektör için en kritik öncelik oldu.

Temsilciler Meclisi Finansal Hizmetler Komitesi'nin eski başkanı ve şu anda kripto firması Ondo Finance'in başkan yardımcısı olan Patrick McHenry, yasanın, Kongre'nin 1930'larda çıkardığı ve Wall Street'in finans dünyasının merkezi haline gelmesine yardımcı olan menkul kıymetler yasalarına benzer şekilde "büyük bir kuşak etkisi" olacağını söyledi.

"Bu tasarılar Amerika Birleşik Devletleri'ni dijital varlıklar için dünyanın merkezi haline getirecek."

Tasarı iki partinin önemli desteğine sahip olsa da, mevzuatın Trump'ın kripto para alanındaki kişisel mali çıkarlarını ele alması gerektiğini savunan Demokratların tepkisiyle de karşılaştı. Stablecoin tasarısındaki bir hüküm, Kongre üyelerinin ve ailelerinin stabilcoinlerden kâr elde etmesini yasaklıyor. Ancak bu yasak başkan ve ailesini kapsamıyor.

Forbes'a göre, başkanın kripto varlıkları, portföyündeki tek bir gayrimenkul varlığından daha değerli ve tahminen 1 milyar dolar değerinde.

Cumhuriyetçi başkanın ailesi, kendi stablecoin'i USD1'i piyasaya süren bir kripto projesi olan World Liberty Financial'da önemli bir hisseye sahip.

Haziran ayında yayınlanan bir mali açıklamaya göre Trump, 2024 yılında World Liberty Financial'daki token satışlarından 57,35 milyon dolar kazandı.

Bazı Demokratlar da tasarıyı, uzun vadeli finansal riskler oluşturabilecek aşırı zayıf bir çerçeve olarak görüyor. Ayrıca, mevzuatın büyük şirketlerin kendi özel kripto para birimlerini çıkarmalarına kapı açtığı yönündeki endişelerini de dile getiriyor.

Senato Bankacılık Komitesi'ndeki en üst düzey Demokrat olan Massachusetts Senatörü Elizabeth Warren, "Bu tasarı geçerse, Elon Musk ve Mark Zuckerberg'in kendi paralarını çıkarmalarına izin verecek," dedi.


SÜPER LİG
İSTANBUL
EURO
46.9527
DOLAR
40.3108